Miten kliinisen farmasian osaamista painotetaan apteekkilupia myönnettäessä?

Miten kliinisen farmasian osaamista painotetaan apteekkilupia myönnettäessä?

Tiina Koskinen, proviisori, FaT, taloudenhoitaja, KFS

Julkaistu 18.3.2012

”Apteekkilupa myönnetään useammasta hakijasta sille, jolla voidaan kokonaisuudessaan katsoa olevan parhaat edellytykset apteekkiliikkeen harjoittamiseen. Edellytysten arvioinnissa tulee ottaa huomioon hakijan toiminta apteekissa ja muissa lääkehuollon tehtävissä, mukaan lukien mahdollisen aiemman apteekkiluvan lainvoimaiseksi tulon ajankohta, sekä apteekkiliikkeen harjoittamisen kannalta merkitykselliset opinnot, johtamistaito ja muu toiminta.”

Ammattiapteekki versus businessapteekki – farmasian ala ainakin puhuu ammatillisuudesta ja siitä kuinka ammatillisuus menee liiketalouden edelle. Ja näinhän se pitäisi olla. Terveydenhuollon ammattilaisina meillä on velvollisuus toimia aina potilaan edun mukaisesti. Miten hyvin tuo fakta sitten toimii tosielämässä, voi olla eri asia, ainakin kun apteekkareiden mukaan apteekeilla tulos heikkenee kokoajan. Farmaseutit laitetaan myymään pientä sälää vielä kassalla ”Tiimarin” mallin mukaisesti. Välillä nolottaa oman alan puolesta ja välillä käy sääliksi niitä farmaseutteja, jotka joutuvat tarjoamaan lisäostoksia.

Valitettavasti näyttää siltä, että liiketalous tässä painottuu. Liiketalouteen liittyvät opinnot ja johtamistaito mainitaan erkseen apteekkiluvan myöntämisperusteissa. Kliinisen farmasian osaaminen on vain ”muuta toimintaa” Onko kliinisessä farmasiassa ansioituneella mitään mahdollisuuksia saada apteekkilupaa? Ei ainakaan jos vastassa on vastaavat työvuodet omaava hakija, jolla on johtamiskokemusta ja apteekkiliikkeen harjoittamisen kannalta merkityksellisiä opintoja, kuten liiketalouteen liityvät tutkinnot. Jos kisassa on LHKA erityispätevyys ja yrittäjätutkinto, veikkaan, että yrittäjätutkinto on apteekkiliikkeen harjoittamisekannalta merkityksellisempi.

Apteekkijärjestelmämme on mahdollista vielä pelastua – kliinisen farmasian osaamista pitää painottaa apteekkilupia myönnettäessä.