Mihin päätöksen tekomme perustuu?
Tiina Koskinen, proviisori, FaT, Kliinisen farmasia seuran hallituksen jäsen, taloudenhoitaja
Julkaistu 30.04.2011
Terveydenhuollon ammattihenkilöinä meitä kliinisen farmasian osaajia pidetään asiantuntijoina. Meidän välittämään tietoon luotetaan. Miten varmistamme, että välittämämme tieto on ajantasaista ja oikeaa? Dokumentoimme, kirjaamme, auditoimme, mutta pysähdymmekö oikeasti tarkastamaan, mikä on faktaa, mikä oletusta, mikä toisen kertomaa tai mielipidevaikuttajalta kuultua.
Pitäisikö meidän kerran viikossa ottaa joku kliininen totuus puntaroitavaksi, vai luotammeko uutisiin, jotka ponnahtelevat sähköpostiimme uusista tieteellisistä tuloksista. Mutta entäs ne vanhat tieteelliset totuudet. Jos sinulta kysytään, montako lammasta Nooa otti arkkiinsa, vastannet kaksi kuten itsekin. Raamattu puhuu kuitenkin seitsemästä parista.
”Ota kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä seitsemän paria, uroksia ja naaraita, mutta kaikkia epäpuhtaita karjaeläimiä ota kaksi, uros ja naaras.
Myös taivaan lintuja ota seitsemän paria, uroksia ja naaraita, että niiden suku jatkuisi maan päällä” [Moos. 7:2-3]
Kun sitten etsimme näyttöä kliinisille väitteille. Miten paljon tarvitsemme näyttöä? Milloin uskallamme sanoa, että asia on näin. Löytyvä tieto pitäisi osata myös kartoittaa tarpeeksi laajasti, ettei synny harhaa, ettei tärkeitä sivujuonteita jää huomioimatta.
”Kuulit, että naapurisi on saanut lottovoiton. Siihenhän et vielä usko, mutta kun naapuri sanoo saaneensa lottovoiton, on jo helpompi uskoa hänen tosiaan sen saaneen, mutta edelleen naapurisi voi vitsailla. Parin päivän päästä hän kuitenkin tulee pihaansa luksusautolla ja sanoo lähtevänsä hemmottelulomalle kahdeksi viikoksi. Evidenssiä alkaa olla tarpeeksi, että voit tehdä johtopäätöksen, kyllä se naapuri sai (saakeli) lottovoiton. Asian uskot viimeistään kun naapurisi ei ilmesty enää asunnolleen. Hän on muuttanut seudulta rikkaammille. Muutaman päivän päästä poliisi tulee kuulustelemaan sinua naapurisi viimepäivien liikkeistä ja saat selville, että naapuriasi vastaan on selvät todisteet 40 miljoonan kavalluksesta”
Valitettavasti ihmismieli toimii helposti olettaen asioita. Uskomme myös helposti nk. asiantuntijaan. Keskittyessämme yhteen sivuutamme toisen ja keskittyessämme kapea alaiseen tietoon unohdamme usein kokonaisuuden. Pidetään me asiantuntijoina kriittiset liput korkealla ja muistetaan välillä pysähtyä tarkkailemaan omia kliinisiä totuuksiamme.
Inspiraation lähteenä toimi National Prescribing Centre, UK, How we as humans use information to make decision, http://www.npc.nhs.uk/evidence/. Tälle sinulle on helppo unohtua. Väkisin vetää mukaansa.