Kliinisen farmasian tekijät: Jonna-Carita Kanninen – tutkimusta käytännön läheisellä otteella

Olen Jonna-Carita Kanninen ja työskentelen tällä hetkellä Tutkimuspäällikkönä Pohjois-Savon hyvinvointialueen sairaala-apteekissa. Suoritin lääkehoidon kokonaisarviointi (LHKA)-koulutuksen vuonna 2011 silloisessa Aducatessa, Itä-Suomen yliopistossa. Tämän jälkeen toimin 10 vuotta LHKA- ja lääkehoidon arviointikoulutusten suunnittelijana ja kouluttajana. Lisäksi olen yrittäjä tehnyt eri tasoisia lääkehoidon arviointeja eri toimintaympäristöissä (vastaanotto, kotihoito, osastopalvelut) osana moniammatillisia tiimejä.

Käytännön kokemus on korvaamatonta teorian rinnalla.

Tutkimuspäällikönä sairaala-apteekissa ei tylsisty

Olen aina tykännyt kehittämistyöstä ja päässyt työskentelemään suurimman osan työurastani erilaisissa mielenkiintoisissa kehittämistehtävissä. Jatko-opintojen myötä opin hyödyntämään entistä enemmän tiedolla kehittämistä. Sairaala-apteekki ja hyvinvointialue ovat valtavan mielenkiintoisia työympäristöjä, ja olen pitkään haaveillut nykyisestä työnkuvastani. Työssäni parasta ovat mielenkiintoiset työtehtävät, uuden kehittäminen ja se, että pääsen hyödyntämään osaamistani sekä oppimaan joka päivä uutta. Tärkeää työssäni ovat myös mukavat työkaverit ja motivoiva työympäristö.

Työssäni törmään joka päivä erilaisiin haasteisiin. Usein nämä haasteet liittyvät tutkimuksellisiin kysymyksiin. Nykyisessä työtehtävässä kliinisen farmasian osaaminen kuuluu erittäin tärkeänä osana työnkuvaan. Kliinisen farmasian osaamisen myötä minulla on valmiuksia selvittää erilaisia kliinisesti merkittävimpiä ongelmia ja rakentaa tutkimusasetelmia näiden ratkaisemiseksi. Lisäksi tarvitsen muun muassa tutkimusmetodologisia, tilastollisten menetelmien ja projektinhallinnan taitoja, tutkimuseettistä osaamista, tieteellistä kirjoittamista sekä kommunikointi- ja koulutustaitoja.

Mitkä vaiheet tai tapahtumat olet kokenut tärkeiksi työurasi kannalta? Mitä odotat tulevaisuudelta?

Jos tarkastellaan koko työuraani kliinisen farmasian parissa, olen kokenut tärkeimmiksi ne hetket, jolloin olen rohkeasti lähtenyt edistämään asioita, jotka ovat töissä motivoineet minua. Seuraavaksi toivon saavani edistää tutkimuksia kliinisen farmasian parissa ja tavoitteenani on saavuttaa vielä dosentuuri.

Vinkkini muille kliinisestä farmasiasta kiinnostuneille:

Etsi rohkeasti eri mahdollisuuksia työskennellä kliinisissä ympäristöissä, esimerkiksi sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Käytännön kokemus on korvaamatonta teorian rinnalla.